Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één onder vrouwen. Ook onder mannen is het een levensbedreigende aandoening. Nu denkt u misschien dat dit alleen te maken heeft met een ongezonde leefstijl, zoals te veel eten, roken, te weinig bewegen, stress en erfelijkheid, maar niets is minder waar. Soms kan de kwaliteit van uw gebit aandoeningen aan het hart en bloedvaten veroorzaken, of andersom. Er is een relatie aangetoond tussen tandvleesontsteking en het risico op hart- en vaatziekten. Een gezonde mond is daarom extra belangrijk bij hart- en vaatziekten en kan uw leven redden.

Parodontitis
Tandvlees kan ontsteken. De bacteriën gaan in de ruimte tussen tand en tandvlees zitten. Door de ophoping van de bacteriën, breidt de ontsteking uit naar het onderliggende weefsel en kaakbot. Een vervelend gevolg is het verlies van tanden of kiezen. Nog vervelender is het wanneer de schadelijke mondbacteriën in de bloedbaan terechtkomen en zo processen veroorzaken die leiden tot bloedstolsels. Deze bloedstolsels kunnen een hartinfarct of beroerte tot gevolg hebben. Als u niet regelmatig een mondhygiënist of tandarts bezoekt blijft parodontitis lang onopgemerkt.

Een leven lang een gezonde mond
De meeste problemen met tandvlees en tanden kunt u voorkomen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënistes van Praktijk De Brink coachen u graag in het verkrijgen en behouden van een gezonde mond.

Wilt u meer weten over de relatie tussen mondgezondheid en hart- en vaatziekten? Neemt u dan vooral vrijblijvend contact op met de mondhygiënistes van Praktijk De Brink.