Gebitsverzorging

Gebitsverzorging

Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak verwijderen. Dit wit-gele laagje is moeilijk zichtbaar en ontstaat op en tussen uw tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Als u de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt.

Tanden poetsen
Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen ervoor de basis. Twee keer per dag twee minuten tandenpoetsen met fluoridentandpasta vormt hiervoor de basis. Met een tandenborstel alleen maakt u de ruimte tussen uw tanden en kiezen niet altijd goed schoon. Om tandplak tussen uw tanden en kiezen te verwijderen, kunt u verschillende hulpmiddelen gebruiken. Flossdraad, tandenstokers of ragers. Overleg met de mondhygiënistes van Praktijk De Brink welke voor u het meest geschikt is.

Flossdraad
Gebruik eenmaal per dag flossdraad als de tussenruimte zeer smal is. Bij grotere tussenruimten kunt u beter tandenstokers gebruiken. Flossdraad is verkrijgbaar in verschillende soorten en dikten, met en zonder waslaagje. Sommige mensen gebruiken liever een flossboogje.

Tandenstokers
Gebruik eenmaal per dag een tandenstoker als deze goed in de ruimte tussen de tanden en kiezen past. Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Ze verschillen in dikte. Na eenmalig gebruik gooit u de tandenstoker weg.

Ragers
Gebruik eenmaal per dag een rager als de tussenruimte voldoende groot is. Ragers zijn er in verschillende soorten en dikten. Sommige ragers hebben een lange spiraalborstel, andere hebben een kort borsteltje dat in een handvat of houder wordt vastgezet.