Diabetes

Diabetes

Heeft u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat komt door te veel suiker in uw bloed. En de hoeveelheid bloedsuiker blijft juist minder stabiel bij problemen in de mond. Zo blijft u in een cirkel ronddraaien. U kunt zelf veel doen om problemen te voorkomen. Maar natuurlijk bent u ook welkom voor advies bij Praktijk De Brink.

Gevoeliger voor ontstekingen en infecties
Wie diabetes heeft, loopt meer risico op tandvleesontstekingen (gingivitis), tandvleesontstekingen met verlies van kaakbot (parodontitis), schimmelinfecties, een droge mond en gaatjes. Daarnaast zijn mensen met diabetes gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees en kaakbot ontsteken sneller. Dat gebeurt vooral wanneer de bloedsuikerspiegel vaak te hoog is. Dus bij slecht ‘ingestelde’ diabetes, waarbij het niet lukt om de bloedsuikerspiegel goed te houden.

Hebt u vaak te veel bloedsuiker?
Dan wil uw lichaam die suiker kwijtraken door veel te plassen. U heeft dan ook vaak een drogere mond. Speeksel beschermt op een natuurlijke manier uw gebit. Heeft u minder speeksel, dan krijgen gaatjes en tandvleesontstekingen meer kans. Ook hebben veel mensen met diabetes een slechtere doorbloeding van het lichaam. Dat gebeurt vooral als iemand jarenlang vaak een hoge bloedsuikerspiegel heeft. De bloedvaatjes raken dan beschadigd. Dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld wondjes en ook ontstekingen slechter genezen. En ontstekingen in het lichaam zorgen weer voor een hogere bloedsuiker. Het tandvlees zit vol met kleine bloedvaatjes. Als deze beschadigd zijn, heeft u eerder kans op gingivitis en parodontitis.
 

Tip: Heeft u diabetes? Zorg voor een gezonde bloedsuikerspiegel, dat voorkomt veel problemen. Vraag aan uw huisarts of diabetesverpleegkundige wat u kunt doen om uw bloedsuikerspiegel te verbeteren.