Verzorging kindergebit
Begin met poetsen zodra u het eerste puntje van een tandje ziet. Voor kinderen tot twee jaar is het voldoende de tanden één keer per dag met fluoridepeutertandpasta te poetsen. Het gebruik van de juiste hoeveelheid fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen voorkomen. Met een klein borsteltje komt u makkelijk bij alle tanden en kiezen. Gebruik een peutertandenborstel met zachte haren.
Kleine mond, kleine tanden
Om tandbederf en ontstoken tandvlees bij uw kind te voorkomen, is het belangrijk dat u de tanden van uw kind goed poetst. Bij kinderen vanaf 2 jaar poetst u twee keer per dag met fluoridepeutertandpasta. Stimuleer ze ook zelf hun tanden te poetsen. Daarnaast is het verstandig om nu naar de tandarts te gaan. Vanaf vijf jaar stapt u over op fluoridetandpasta voor volwassenen.
Spelenderwijs tandenpoetsen
Maak uw kind op speelse wijze met tandenpoetsen vertrouwd. Zo voorkomt u dat uw kind tandenpoetsen vervelend vindt. Beschouw het begin als een gewenningsfase. In die periode is de aanwezigheid van fluoride in de mond belangrijker dan dat u overal met de borstel komt. Besteed bij het reinigen van het gebit aandacht aan alle kanten. Denk daarbij aan de B’s: Binnenkant,Buitenkant en Bovenkant. Wilt uw kind geen tanden poetsen? Raadpleeg dan de mondhygiënistes van Praktijk De Brink voor advies.
Napoetsen
Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer tien jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd tenminste eenmaal per dag na. Met het napoetsen maakt u ook duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte.
Tanderosie bij kinderen
Alle kinderen zijn er gek op: snoep en limonade. Als ouder weet u wel dat kinderen van snoepen gaatjes krijgen. Er zit namelijk veel suiker in. Maar in veel zoete producten zijn ook zuren verwerkten die een ander probleem voor het kindergebit veroorzaken: tanderosie. Het tandglazuur van de nieuwe blijvende tanden van uw kind is nog niet volledig uitgehard. Daarom is het kindergebit extra kwetsbaar voor zuren. Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen schadelijk zijn voor het kindergebit. Vooral voor zuur fruit zoals appels, druiven en kiwi’s moet u oppassen. Maar ook appelstroop, jam, vruchtensap en snoep als drop, winegums, fruittoffees en lolly’s richten schade aan. Frisdranken (ook de light varianten) krijgen hun frisse smaak door het toegevoegde fosforzuur. De zure smaak merkt uw kind niet op door de toegevoegde suiker of zoetstof. Suiker onderdrukt de zure smaak wel, maar neutraliseert het zuur niet. Wist u dat bijvoorbeeld appel- en sinaasappelsap nog zuurder zijn? Die zijn dus nog slechter voor het kindergebit. Bedenk dat bijna alle dranken zuur zijn. Water, gewone thee (zonder suiker) en melk zijn uitzonderingen.
Gratis mondzorg voor uw kind
Voor uw kind is het raadzaam een mondhygiëniste te bezoeken, want het kindergebit is erg kwetsbaar. Wij geven op een prettige wijze voor u en uw kind poetsinstructie en adviseren over voedingsgewoonten. De kans op gaatjes op jonge leeftijd neemt daardoor sterk af en is behandeling op latere leeftijd vaak veel gemakkelijker. Behandeling van kinderen tot 18 jaar vergoedt de verzekeraar voor 100 % vanuit uw basisverzekering. Een goede reden om met uw kind langs te komen bij Praktijk De Brink voor een gratis mondcheck. Want met het voorkomen van een slecht gebit kunt u niet vroeg genoeg beginnen.
Lesproject Hou je mond gezond!
Het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid, organiseert in samenwerking met vrijwillige tandartsen, mondhygiënisten, (preventie)assistenten, GGD-medewerkers, studenten tandheelkunde en mondzorgkunde, het project “Hou je mond gezond!” op basisscholen in heel Nederland. Een gezonde mond is niet alleen prettig om te kunnen eten en drinken. Een gezonde mond ziet er ook prettig uit. Kinderen die de juiste houding, kennis en vaardigheden aanleren om hun gebit en mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in preventie en zelfzorg bij het voorkomen van ernstige vermijdbare ziektes. Praktijk De Brink werkt hier met veel plezier aan mee.